05
apr-2016

Zo haalde ik de top van de Kilimanjaro…

Sherpa Stories   /  

Kilimanjaro beklimmen - beklimming Kilimanjaro - Sherpa Reizen - uitdaging - Kilimanjaro reis boeken

Door: Bart Mulder, eigenaar Sherpa Reizen

Het was maart 2015. Ik had toen nog geen ervaring met bergbeklimmen. Laat staan met grote hoogtes. En ja, ineens kreeg ik een wild plan: “Ik ga de Kilimanjaro beklimmen!”

Na drie dagen wandelen kreeg ik flinke hoofdpijn. Hoogteziekte. Ik was op 4.500 meter en moest nog 1.400 meter stijgen. Hoe ga ik dit doen? Dat was de vraag die steeds in me opkwam. Het maakte me wat onrustig. Vanaf dat moment wist ik dat het afzien zou worden…

Aankomst in het basiskamp

Twee dagen later kwamen we aan in het basiskamp van de Kilimanjaro. Dat ligt op 4.600 meter hoogte. We waren zó dichtbij. Nog één dag. Of eigenlijk nacht…

Rond middernacht werden we gewekt om aan onze ‘top-poging’ te beginnen. Onze enige kans om het dak van Afrika te halen. De thermometer stond op -10 graden Celsius. Het was aardedonker en we moesten die nacht 1.300 meter omhoog. De top van de Kilimanjaro ligt namelijk op 5.895 meter hoogte. Ik was erg nerveus en moest volledig vertrouwen op mijn gidsen. Gelukkig waren die erg ervaren en dat gaf mij veel rust.

Op naar de top…

En daar gingen we. Ik zette mijn hoofdlamp aan en begon aan de tocht. Omhoog. Stap voor stap. 5000 meter. 5200. 5400…

Na een paar uur wandelen kreeg ik flinke hoofdpijn. Lichte verschijnselen van hoogteziekte. “Dat is heel normaal. Drink veel water, doe rustig aan en laat me alles weten wat je voelt”, zo zei de gids. En dat deed ik.

We stegen verder. Het was inmiddels 05.30 uur ’s ochtends. De zon kwam langzaam op. Het werd ietsjes warmer. We kwamen aan op de rand van de krater. (Ja, de Kilimanjaro is een slapende vulkaan!) De hoofdpijn was niet te harden en ik was compleet gesloopt. Maar vanaf dat moment wist ik het… Ik ga het halen!

Ik ga het halen!

Op de rand van de krater zie je het hoogste punt namelijk liggen. Het was nog ongeveer 45 minuten lopen. De uitdaging veranderde in een soort zegetocht. Ik heb het gewoon geflikt! Er kwamen flink wat emoties los in die drie kwartier, dat mag je best weten. Het moment dat je daar boven staat is namelijk echt niet niks. De zon zien opkomen boven de gigantische gletschers. Dat is werkelijk een magisch gevoel. Dat vergeet ik echt nooit meer!

Stiekem beleef ik dat gevoel nog weleens

En ja, dat moment heeft mij zó geïnspireerd dat ik tegenwoordig samenwerk met de gidsen die mijn beklimming in 2015 begeleidden. Ik adviseer onze reizigers vanuit Nederland en mijn ervaren Tanzaniaanse partner en gids Haruni Mshahara verzorgt in Tanzania onze beklimmingen van begin tot eind.

Inmiddels hebben wij al een flink aantal reizigers op een veilige manier naar het dak van Afrika geloodsd. En ja, dat is waar ik het tegenwoordig voor doe: de reacties en verhalen van onze klimmers. Stiekem beleef ik door hun ogen nog even dat gevoel van toen… Heerlijk! 

Heb jij vragen over de beklimming van de Kilimanjaro of ben je op zoek naar advies? Op deze pagina vind je allerlei informatie. En je kunt ook altijd even contact met mij opnemen. Dat kan op deze manieren.   

Deel dit bericht: