Moeilijkheidsgraad

Sherpa Reizen - uitdagende rondreizen - Hoe zwaar zijn onze reizen? - Moeilijkheidsgraad

“Hoe zwaar is deze reis?”

Die vraag krijgen wij regelmatig. Wij vinden het best een moeilijke vraag om te beantwoorden. Want hoe zwaar een reis wordt ervaren, dat verschilt per persoon. Om je toch een idee te geven, hanteren wij 5 verschillende niveaus:

Niveau 1: Ontspannen

Sherpa Reizen - Zwaarteniveau - moeilijkheidsgraad

 

Iedereen kan deze reis maken, zonder fysieke voorbereiding. De reis is weinig inspannend. Je slaapt meestal in accommodaties die van alle westerse gemakkelijk voorzien zijn. Het kan wel regenen of fris zijn. Als je in een ontwikkelingsland bent, dan is het wel van belang dat je een flexibele en positieve instelling hebt. Verder is het vooral genieten geblazen!

Niveau 2: Goed te doen

Sherpa Reizen - Hoe zwaar zijn onze reizen - Moeilijkheidsgraad

 

Je wisselt sportieve dagen af met dagen van ontspanning. Je wandelt dan bijvoorbeeld 1 of 2 dagen gedurende 4 tot 6 uur, waarna een ontspannen dag volgt. Sommige accommodaties zijn avontuurlijk. Je kunt bijvoorbeeld in tentjes slapen, of in hutten waar geen stromend water of elektriciteit is. Op sommige dagen slaap je in luxere accomodaties, zoals je in Nederland gewend bent. Als je een redelijke conditie hebt, kun je deze reis prima maken.

De weersomstandigheden kunnen de reis iets zwaarder maken. Het kan flink regenen of koud worden. Ook kan het zijn dat dit een reis is door een ontwikkelingsland. Daar is de levensstandaard anders dan in Nederland. Wees je daar bewust van. Zorg voor een positieve instelling.

Niveau 3: Redelijk inspannend

Sherpa Reizen - Zwaarteniveau - moeilijkheidsgraad

 

Je onderneemt dagelijks sportieve activiteiten. Houd bijvoorbeeld rekening met dagelijkse wandelingen van 4 tot 7 uur. Je wandelt soms over lastig begaanbare wegen en krijgt waarschijnlijk te maken met hoogteverschillen. Ook zul je waarschijnlijk boven een hoogte van 3.000 meter komen. Als je een goede basisconditie hebt, kun je deze reis prima maken.

De accommodaties zijn meestal simpel. Het kan zijn dat je in tentjes slaapt, of in hutten waar geen stromend water of elektriciteit is. Ook kan het zijn dat je op sommige dagen niet kunt douchen. Soms krijg je slechts een bakje water om je te wassen. De weersomstandigheden kunnen de reis zwaarder maken. Het kan flink regenen of erg koud worden. Tot slot kan het zijn dat dit een reis is door een ontwikkelingsland, waar de levensstandaard anders is dan in Nederland.

Niveau 4: Pittig…

 

Dit is een reis met een sportief karakter. Je bent dagelijks actief bezig. Vaak ben je een groot deel van de dag onderweg. Houd rekening met dagelijks wandelingen van 5 tot 7 uur. Je wandelt over lastig begaanbare wegen, krijgt te maken met hoogteverschillen en zult waarschijnlijk boven een hoogte van 4.000 meter komen. Enige fysieke voorbereiding kan geen kwaad.

De accommodaties zijn vaak simpel. Verwacht meestal niet meer dan een kamer met alleen wat bedden. Ook kun je hoogstwaarschijnlijk niet iedere dag douchen. Soms krijg je slechts een bakje warm of zelfs koud water om je te wassen. De weersomstandigheden kunnen de reis zwaar maken. Het kan flink regelen of erg koud worden. Tot slot kan het zijn dat dit een reis is door een ontwikkelingsland, waar de levensstandaard anders is dan in Nederland. Wees je daar bewust van en zorg voor een flexibele en positieve instelling.

Niveau 5: Aan de bak!

Sherpa Reizen - Moeilijkheidsgraad van onze reizen

 

Dit is een reis met een zeer sportief karakter. Je bent dagelijks actief bezig. Vaak ben je de hele dag onderweg. Lange, zware wandelingen van 8 uur zijn geen uitzondering. Je wandelt over lastig begaanbare wegen en krijgt te maken met flinke hoogteverschillen. Je zult waarschijnlijk boven een hoogte van 5.000 meter komen. Zorg voor een goede conditie en een flink uithoudingsvermogen. Bereid je echt goed voor.

De accommodaties zijn vaak simpel. Verwacht meestal niet meer dan een tentje of een kamer met alleen wat bedden. Ook kun je hoogstwaarschijnlijk niet iedere dag douchen. Soms krijg je een bakje warm of zelfs koud water om je te wassen. De weersomstandigheden kunnen de reis extra zwaar maken. Het kan flink regelen of erg koud worden. Tot slot kan het zijn dat dit een reis is door een ontwikkelingsland, waar de levensstandaard anders is dan in Nederland. Kortom, wees zeer fit en zorg voor een flexibele en positieve instelling.

Let op!

De bovenstaande omschrijvingen geven slechts een globaal beeld van het zwaarteniveau. Wij kunnen alleen de onderdelen meenemen die je tegenkomt op reis, zoals de activiteiten, het weer, de hoogteverschillen en de accommodaties. Twijfel je of een reis past bij jouw conditieniveau? Dan kunnen wij je daarover adviseren. Check hier hoe je contact met ons opneemt.