Jouw voorbereiding

Beklimming Kilimanjaro
Prachtige campsite tijdens beklimmen Kilimanjaro
Op de top van de Kilimanjaro!
De Kilimanjaro, wat een uitzicht tijdens onze beklimming!
Stukje afdalen tijdens de beklimming van de Kilimanjaro
Je waant je op de maan tijdens het beklimmen van de Kilimanjaro
Uitdagende rondreizen l Rondreis Nepal l Kilimanjaro beklimmen l Vakantie Lapland l Alle bestemmingen
Zonsondergang tijdens onze Kilimanjaro beklimming
p1050725
Een stukje afdalen tijdens het beklimmen van de Kilimanjaro
p1050713
het tropisch regenwoud van de Kilimanjaro
Het uitzicht op de tweede dag van jouw Kilimanjaro beklimming
p1050716
De Kilimanjaro beklimmen kan soms best zwaar zijn.
Nog 2 dagen tot de top: Kilimanjaro beklimmen!
Afscheidsochtend na onze Kilimanjaro beklimming

 

Introductie  Alle routes  Data & prijzen Voorbereiding Tijdens de reis Op maat Reviews

Ter voorbereiding op jouw Kilimanjaro beklimming

Visum en paspoort

Als je naar Tanzania reist, dan heb je een geldig paspoort en een visum nodig. Als je 18 jaar of ouder bent, dan kun je jouw visum bij aankomst in Tanzania kopen op de luchthaven. Dat kost 50 Amerikaanse dollars. Zorg dat je voldoende contant geld bij je hebt om deze te kunnen betalen. Je kunt het visum ook al in Nederland aanvragen. Kijk op www.visum.nl voor meer informatie.

Ben je nog geen 18? Dan moet je voorafgaand aan je reis (vanuit Nederland) een visum regelen. Daar zijn extra voorwaarden aan verbonden. En je moet ook een toestemmingsformulier van een ouder/verzorger bij je hebben. Tot slot gelden er tijdens de klim extra veiligheidsmaatregelen als je minderjarig bent. Oftewel, nog geen 18? Neem dan even contact met ons op. Dan helpen we je op weg. 🙂

Zorg ook dat je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig is na afloop van jouw reis.

VLUCHT (laten) BOEKEN

Jouw internationale vliegticket is standaard niet inbegrepen bij jouw reis. Wij kunnen jouw internationale vliegticket wel voor je verzorgen, als je dat wilt. Op deze pagina lees je hoe dat werkt. Wil je jouw vliegtickets liever zelf boeken? Geef jouw vluchtinformatie dan tijdig aan ons door. Wij zorgen dan dat de chauffeur op tijd klaarstaat op het vliegveld. Hieronder vind je een aantal tips als je zelf je vlucht boekt.

Vanuit Amsterdam kun je rechtstreeks vliegen naar Kilimanjaro international Airport. Dat is de luchthaven die het meest dichtbij Moshi ligt. Als de prijzen niet te hoog zijn, is dat het meest gunstig. Je kunt ook rechtstreeks vanaf Amsterdam naar Dar es Salaam vliegen, maar vanaf daar is het nog wel een flink stuk met de bus rijden naar Moshi. Die bus moet je ook zelf regelen, dat zit niet in de reis inbegrepen. En tot slot kun je vliegen op Arusha airport, wat op ongeveer 2,5 a 3 uur rijden vanaf Moshi gelegen is. Vanaf dat vliegveld kunnen wij je ophalen voor $40 dollar extra per groep.

Wellicht is het de moeite waard om de verschillende opties te vergelijken via www.skyscanner.nl. Die website vergelijkt allerlei luchtvaartmaatschappijen met elkaar en zo vind je de meest gunstige vlucht en kun je die direct boeken.

CONTANT GELD

Het is verstandig om in Nederland alvast wat Amerikaanse dollars te pinnen, zodat je bijvoorbeeld je visum kunt betalen en wat zakgeld bij je hebt voor de eerste dagen. Verder zijn er in Moshi voldoende banken om te kunnen pinnen. Als je daar pint, dan zul je Tanzaniaanse Schillings krijgen. Het maakt niet veel uit of je in Tanzania betaalt met Amerikaanse Dollars of in Schillings.

Wel kan het zijn dat je normale pinpas niet bij iedere bank werkt, dus het is aan te bevelen om ook een creditcard mee te nemen om te pinnen. Tijdens de beklimming zul je geen geld uitgeven, maar houd er wel rekening mee dat de crew op de laatste van je beklimming een fooi zullen vragen. Wees je ervan bewust dat Sherpa Reizen alle gidsen en porters het loon betaalt dat de meeste reisorganisaties aanhouden. Verder is het aan jou om te bepalen of en hoeveel fooi je geeft. Kleine tip: als je als fooi ongeveer 10% van de kosten voor je beklimming aanhoudt, dan geef je ruim voldoende.

FYSIEKE VOORBEREIDING

De beklimming van de Kilimanjaro is best pittig. Onderschat het niet. Je zult echt fit aan de start moeten staan als je het dak van Afrika wilt bereiken. Wij adviseren je om ongeveer 10 weken van tevoren met je fysieke voorbereiding. Je zult dan voldoende fit aan de start moeten kunnen staan. Aangezien de Kilimanjaro een ‘wandelberg’ is, kun je het beste gewoon veel gaan wandelen. Probeer zo veel mogelijk lange, zware wandelingen te maken, met als het kan wat hoogteverschillen erin.

Als je in de buurt van de duinen of in Limburg woont, kun je je daar prima uitleven. Neem onderweg ook een dagrugzak mee met daarin een paar kilo gewicht, zodat je de beklimming zo goed mogelijk simuleert. Andere fysieke trainingen, zoals hardlopen of wielrennen helpen natuurlijk ook, maar dat is een ander type conditie, dus het zal je maar tot op zekere hoogte helpen. Ga echt veel wandelen.

Dat kan ook indoor, op een loopband, als het rotweer is. En als je eenmaal veel gewandeld hebt, zul je ook merken dat je meer vertrouwen krijgt in je Kili-avontuur. Je begint het gevoel te krijgen dat je er klaar voor bent! Stop de laatste week voor vertrek met alle fysieke inspanningen en laat je lichaam nog even helemaal tot rust komen voor de uitdaging.

VACCINATIES EN MEDISCHE VOORBEREIDING

Neem ruim voor jouw vertrekdatum contact op met jouw huisarts. Die kan jou helpen bij het treffen van de juiste medische voorbereidingen. Tanzania is bijvoorbeeld een land waar Malariamuggen leven en daarvoor zul je voorzorgsmaatregelen willen treffen. Ook zijn er verschillende vaccinaties die jouw arts je zal adviseren. Dit verschilt per persoon. Maar kort gezegd, jouw huisarts kan je helpen om je medische voorbereidingen te treffen, of hij/zij zal je doorverwijzen naar de juiste instantie die je daarbij kan helpen. Vergeet dit niet tijdig te doen!

HOOGTEZIEKTE

De Kilimanjaro is 5895 meter hoog. Hoe hoger je tijdens de expeditie komt, hoe minder zuurstof er in de lucht zit. Daardoor krijgen veel klimmers enigszins last van verschijnselen van hoogteziekte. Je kunt dan denken aan bijvoorbeeld hoofdpijn, misselijkheid of duizeligheid. Meestal is dit niet ernstig, maar de verschijnselen mogen niet genegeerd worden.

Dit kan namelijk in het meest extreme geval leiden tot een dodelijke afloop. Jouw gids heeft veel ervaring met dit verschijnsel en houdt tijdens de expeditie continue in de gaten hoe het met je gaat en indien nodig advies geven of ingrijpen. Ook is er medicatie tegen hoogteziekte verkrijgbaar. Overleg even met jouw huisarts (of de instantie waarnaar je doorverwezen wordt) of je dit mee wilt/moet nemen of niet.

En als je dat meeneemt, overleg dan ook met jouw Nepalese gids over het eventuele gebruik. Zorg dat jouw gids niet voor verrassingen komt te staan. Kortom, neem je voorzorgsmaatregelen, luister naar je gids en neem geen enkel risico als je last krijgt van hoogteziekte verschijnselen. Onderschatting kan erg gevaarlijk zijn.

Verzekeringen

Het is verplicht voor al onze reizigers om een reisverzekering te hebben, inclusief dekking voor reisongevallen, repatriëring en medische kosten. Neem jouw reisprogramma door met jouw verzekeringsagent en vraag diegene om advies. Zo weet je zeker dat je voldoende gedekt bent. Als je geen goede reisverzekering hebt, kan dat ernstige (financiële) gevolgen hebben. Vandaar dat dit bij Sherpa Reizen ook verplicht is. Deze reisverzekering kan niet via ons afgesloten te worden, dit dien je zelf te regelen. Daarnaast raden wij je aan om een annuleringsverzekering af te sluiten. Dit is niet verplicht. Tot slot, neem een kopie van je reisverzekering mee op reis en geef die aan de gids tijdens de briefing voorafgaand aan de trekking.

PAKLIJST

Tijdens het beklimmen van de Kilimanjaro is het belangrijk dat je voorbereid bent op alle omstandigheden. Daarom adviseren wij je om, naast de gebruikelijke benodigdheden voor een reis, het volgende in ieder geval mee te nemen:

 • Een goede slaapzak (het kan -20 worden)
 • Een lakenzak voor in je slaapzak (nog iets warmer)
 • Een opblaaskussen
 • Een slaapmatje
 • Een wekker
 • Een hoofdlamp
 • Voldoende goede sokken
 • Deet
 • Zonnebrandcreme
 • Basis EHBO-kitje (o.a. blarenpleisters, paracetamol, tape, pleisters, betadine, zwachtel, pilletjes tegen diarree, )
 • Zonnebril
 • Hoofddeksel
 • Extra veters
 • Zakmes
 • Toiletrol
 • Camelbak
 • Extra thermosfles
 • Backpack (max 15 kilo)
 • Dagrugzak
 • Beschermhoes bagage
 • Energiesnacks voor onderweg
 • Gaiters
 • Oordopjes
 • Verrekijker
 • Sneldroog handdoek
 • Desinfect voor je handen
 • Wandelschoenen
 • Een boek of andere afleiding voor na het wandelen
 • Wandelbroek (lang en kort)
 • Truien of fleecejacks
 • Licht windjack
 • Regenkleding
 • Wanten
 • Wollen muts (bivak)
 • Sjaal (of windstopper)
 • Comfortabele kleding voor na het wandelen
 • Reservebatterijen / -accu’s
 • Wereldstekkers
 • Wandelstokken

SPULLEN HUREN?

Je kunt er ook voor zorgen om sommige spullen in Tanzania, om kosten te besparen. Je kunt dan denken aan wandelstokken, gaiters, slaapzakken, etc. Laat het ons weten als je iets wilt huren, dan gaan wij na of dit mogelijk is.

Wees flexibel

De rondreizen die wij aanbieden vinden vaak plaats in landen die je niet kunt vergelijken met Nederland. Het klimaat is vaak anders, de levensstandaard is meestal niet hetzelfde en het eten is vaak niet zoals je gewend bent. Stel je daarop in. Zorg ervoor dat je flexibel omgaat met zaken die anders zijn dan in Nederland. Als dat je lukt, dan zul je het land en de mensen alleen nog maar meer waarderen en wordt jouw reis een ervaring die je nooit meer vergeet!

Het kan er soms ook voor zorgen dat wij wijzigingen moeten doen in het programma. Wij doen ons best om de gevolgen hiervan zo beperkt mogelijk te houden, maar zijn niet verantwoordelijk voor omstandigheden die buiten onze macht liggen.

Introductie  Alle routes  Data & prijzen Voorbereiding Tijdens de reis Op maat Reviews