13
jan-2016

8 feiten over de Mount Everest

Sherpa Stories   /  

Lhotse en Mount EverestHet is alweer de 7e dag van jouw trekking naar Mount Everest Basecamp. Je bevindt je inmiddels al een paar dagen op de flanken van de hoogste berg ter wereld. Vandaag stijg alweer naar 4.350 meter. Maar wat weet jij eigenlijk van de Everest? 8 feitjes!

  1. De Mount Everest is de hoogste berg ter wereld, maar de exacte hoogte is niet duidelijk. Sinds de laatste meting uit 2005 is de officiële hoogte vastgesteld op 8.844 meter boven de zeespiegel.
  2. Ieder jaar groeit de Mount Everest zo’n 4 millimeter. De tektonische platen die in de prehistorie botsten, en het begin vormden van de Himalaya, schuiven ieder jaar nog een klein beetje naar elkaar toe.
  3. De eerste persoon die de top haalde was officieel Edmund Hillary, in 1953.
  4. Maar was dat eigenlijk wel zo? Hij klom namelijk samen met Sherpa Tenzing Norgay, die na de beklimming heel beleefd heeft gezegd: “Edmund was als eerste boven. Als ik iets anders zou beweren, zijn de Europeanen niet blij.” Hillary liet later weten dat ze gelijktijdig de top bereikten.
  5. In de zestig jaar die volgden hebben meer dan 5.000 mensen inmiddels de top gehaald.
  6. De Japanner Yuichiro Miura is tot op heden de oudste klimmer die de top haalde. Hij was 80 jaar oud toen hij boven stond!
  7. De allerjongste alpinist die de ‘summit’ haalde was 13 jaar. Zijn naam is Jordan Romera. Hij stond in 2010 op de top.
  8. En ja, de Mount Everest staat ook bekend om de klimmers die het niet overleven. Inmiddels hebben meer dan 216 mensen hun leven gelaten tijdens hun klim. De meeste van die klimmers overleden in de zogenaamde ‘dead zone’, boven de 8.000 meter. Gelukkig gaat jouw trekking slechts naar een maximale hoogte van 5.555 meter en zullen jouw ervaren gidsen jouw gezondheid heel goed in de gaten houden. 🙂
Deel dit bericht: